Get Adobe Flash player
cernahang7.jpg
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevél szolgáltatásunkra!


Látogatóink
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa67
mod_vvisit_counterTegnap62
mod_vvisit_counterEzen a héten510
mod_vvisit_counterMúlt héten464
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1233
mod_vvisit_counterMúlt hónapban2581
mod_vvisit_counterÖsszesen221259

Online látogató: 2
Mai nap: 2021 jan. 17

Törökülésem bölcsőjébe helyeztem először lányomat, majd pár év múlva fiamat Dóri néni Cérnahang ? foglalkozásain. Dóri, Kodály és neves tanítványa, Dr. Kokas Klára zenepedagógus által kifejlesztett módszerrel is tanít, mozgást enged a gyerekeknek komolyzene hallgatása alatt, hiszen ők az egész testükkel fogják fel a zenét, továbbrezeg bennük a muzsika. Így válnak ők hangszerré, s karmesterük a foglalkozásokon hallgatott komolyzene.

Nagy fába vágta Dóra a fejszéjét, és sok kis hangszert faragott ki belőle: koncertsorozattá hangolta őket, így született meg a Cérnahangverseny (leánykori nevén Csengő-bongó) a Prohászka Ottokár Gimnázium falai közt. November 20-án ?Mitől zong az ora?? címmel Eckhardt Gábor várta szeretettel az 5-10 év közötti gyerekeket családostul. És micsoda nyitány volt! Humorral átszőtt, közönséghez kiszóló, mai nyelven beszélő, múltat idéző, jelent-jövőt szerető előadáson ülhettünk kacagva, elérzékenyülve. Eckhardt Gábor leguggolt a gyerekekhez, és végig ott tudott maradni, néha egy-egy megjegyzéssel felkacsintva a felnőttekre. Nagymúltú hangszerének ezer arcát bemutatva, rengeteg képpel illusztrálta, hogy milyen lehet külalakra, tudásra a zongora, melynek Kazinczy a névadó keresztapja. Kiemelt zeneszerzőket, akiknek egy-egy művéből a Liszt Ferenc Zeneakadémia korengedménnyel felvett, fiatal tehetségei adtak elő részleteket. Vida Mónika Rúth, Szokolay Ádám Zsolt és Kovács Gergely Tamás gyerek arcukkal, óriás tehetségükkel; hatalmas tapsvihart kavartak a kicsi kezek tengerében. A végén mégis Eckhardt tanár úr és növendékei tapsolták meg a közönséget, hogy jól viselkedtünk, csöndben végighallgattuk az előadást. Mi mást tehettünk volna? Úgy ugráltak ők négyen a zongora billentyűin, hogy senkinek eszébe sem jutott volna megzavarni őket, csak csodálni a tudást, amely közel viszi őket a komolyzene megértéséhez.

Valamennyi részt vevő hallgató nevében köszönöm Szalóczy Dórinak, hogy ennyit tesz azért, hogy a budakeszi gyerekek utibatyujába bekerüljön a komolyzene is. Hogy amikor megérkezik kicsi lelkük valahova, legyen zene is az uzsonnában. Én megpróbálom mellécsomagolni az irodalmat, remélem, még lesznek, akik a saját kultúraszeletüket szalvétába bugyolálják, s nagyon sok olyan szülő lesz, aki mindezeket behajtja egy kockás kendőbe, mellécsomagolja a szeretet fényesre suvickolt, mosolygós almáját, és úgy engedi el gyermekét a nagyvilágba.

Enner Patrícia

Betűtészta Mesekönyvbolt

2010.november